Kohti parlamenttia?

Perjantai 25.1.2019 klo 13.58 - Jukka Sassi


Siirryttyäni sotilasvirasta eläkkeelle, minulle tuli mahdollisuus liittyä jäseneä poliittiseen puolueeseen. Moni suomalainen ei tunne maamme lainsäädäntöä ja minulta on usein kysytty, että missä kielletään sotilaiden kuuluminen puolueisiin. No sehän on kielletty Suomen laissa. Tässä yhteydessä kysyn aina, haluaisitko sinä Suomeen poliittiset Puolustusvoimat? No, en minäkään halua. Sotilailla on poliittinen näkemys ja he saavat äänestää ihan kuin kuka tahansa äänioikeutettu. Sotilaita on kyllä kunnallispolitiikassa, mutta he ovat sitoutumattomina, eivätkä he ole puolueen jäseniä.

Mielestäni puoluepolitiikkaan liittyvä rajaus pitäisi ulottaa koskemaan myös poliiseja. Hekin palvelevat ensisijaisesti valtiota. Poliisin merkkikin kertoo heraldiikallaan sen. Merkissä on valtioleijona sekä miekka, joka osoittaa väkivaltaa. Leijona edustaa valtiota ja miekka kertoo, että kyseessä on legitiimin valtioväkivallan käyttäjä, jolla on siis lakiin perustuva oikeus voimakeinojen käyttöön. MIekan terän ollessa alaspäin osoitettuna se ei ole uhkaavana vaan odottaa, tarvitaanko voimankäyttöä. Sotlaallisissa merkeissä miekka on kohotettuna kertomassa, että tältä pesee ja vähän reilummin. Joka tapauksessa näen poliisien politikoinnin ongemallisena. Voiko kansalainen luottaa siihen, että hänen osallistuessaan vaikka mielenosoitukseen, poliisi suhtautuu häneen neutraalisti vai nähdäänkö hänen kenties erilainen poliitinen näkemys keinoja muuttavana asiana?

Näitä voimme käsitellä monella eri tavalla ja meillä jokaisella on siitä jonkin näköinen näkemys. Itse olen kansanvallan puolella. Vanha sanonta "kyllä kansa tietää" pitää edelleen paikkansa. Valtion holhousta meistä tulee vähentää. Me emme tarvitse virkamiesten ja poliitikkojen ohjeita siitä, mitä syömme, millä ajamme ja miten asumme. Olkoon se jokaisen itsensä päätettävissä. Se, että toiminnallaan saattaa toisen terveyden tai turvallisuuden uhatuksi, sihen pitää puuttua. Ja erityisesti silloin kun se koskee lapsia, mutta muutoin vapauksia tulisi edistää.

Alkoholi pitäisi mielestäni vapauttaa kokonaan päivittäistavarakauppaan. Kun alkoholilakia muutettiin, niin "asiantuntijat" ilmoittivat alkoholhaittojen kasvavan. Vaan kuinkas kävi? Suomen kansa ei ryypännytkään itseään hengiltä. Ei kansalaiset ole ihan niin tyhmiä, kuin väitetään, vaikka jokunen yksilö kyllä on. Alkoholi on yksi esimerkki, jossa sääntely tulee purkaa. Kyllä se ruokakapan myyjä osaa olla myymättä sitä viinapulloa humaltuneelle ihan samalla tavalla, kuin Alkon myyjäkin. Ihmisiähän he ovat molemmat.

Toinen hyvä esimerkki turhasta sääntelystä meillä on kaavoitus- ja rakennusmääräykset. Niillä pidetään turhaan yllä korkeita asuntorakentamisen kustannuksia ja haitataan ihmisten kiinteistöomaisuuden käyttöä sekä monesti heikennetään sen arvoa. Jos haluaisit rakentaa itsellesi asuinhuoneiston, jossa huonekorkeus on 2,1 metriä, niin et saa. Miksi? Koska määräys. Jos haluaisit rakentaa itsellesi asuinhuoneiston, jossa ei olisi ikkunaa, niin et saa. Miksi? Koska määräys. Jos haluat rakentaa itsellesi asuinhuoneiston jonka pinta-ala on 15 neiliömetriä, niin et saa. Miksi? Koska määräys - ja niin edelleen. Jos ihminen rakentaa itselleen asunnon ja ihan itse siinä asuu, niin minkä helvetin takia sitä rajoitettaisiin, kun hän sinne itse kerran menee asumaan. Se, että rakennetaan eläinsuoja on ihan toinen asia, kun eläimet eivät voi valita. Silloin pitää olla minimimitat. Entä sitten jos edellämainittuja mittoja pienempi asunto tulee myytiin, niin se ei täytä määräyksiä. Mutta jos joku siitä huolimatta haluaa sen ostaa ja asua siinä. Mitä se silloin valtiolle ja viranomaisille kuuluu? Ei niin pätkän vertaa. Rakennusmääräyksillä vain aiheutetaan se, että kaikki rakentamien maksaa entistä enemmän, eikä kukaan saa tehdä asuntoaan edullisemmin, koska määräys. On ihan ihme, että suomalaisia asuu esimerkiksi vanhoissa ruukkiasunnoissa ja muissakin asunnoissa, joissa on pienemmät mitat. Tähän sanotaan, että ne on rakennettu ennen nykyisiä määräyksiä. Niin on ja siellä asuu ihan tyytyväisiä kansalaisia ja terveellisessä ympäristössä. Ja aika moni taitaa olla jopa onnellinen asumismuotonsa tilanteesta.

Nämä pari esittämääni seikkaa ovat sellaisia, että ne kertovat meidän tarvitsevan Eduskuntaan päättäjiä, joilla on ihan jalat maassa, ja jotka haluavat, että kansanvalta toteutuu. Nykyinen hallitus aloitti normien purkamisen. MItä saatiin aikaan? Pari esimerkkiä. Autokouluopetus, jonka oppilaat läpäisevät kokeet huonommin aiempaan verrattuna. Digitalisaatio ei ole huono asia, mutta kaikkea se ei korvaa. Taksilaki uudistettiin. Kukas nyt päivystää taksitolpalla? Bernerkö? Ei kukaan - on oikea vastaus. Kun käytännön elämästä vieraantuneet soheltajat päästetään valtaan, syntyy tällaista. Jos sinä haluat muutoksia käytännön läheisempään ja selväjärkisempään suuntaan, äänestäpä minua.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini