Suuria muutoksia

Lauantai 20.10.2018 klo 20.10


Elämässä tapahtuu usein suuria muutoksia. Niin on käynyt myös minulle. Keväällä maaliskuun alussa lopetin yritykseni Autokoulu Ajotaito Oyn. Uusi ajokorttilaki teki alalla toimimisen ainakin meidän yritykselle liian haastavaksi. Nykyään käytännössä lähes kuka vaan saa opettaa toista ajamaan opetusluvalla. Liikenneturvallisuudessa se tulee näkymään muutaman vuoden kuluttua tai ainakin liikenteen sujuvuudessa, kun koko ajan kuljettajien osaamisen perustaso on entistä heikompaa. Ajokorttikoulutusuudistuksessa tuntui, että tärkeintä on se, että kaikki pitää saada halvalla ja mahdollisesti digitaalisesti. En ole kehitystä vastaan, mutta kun päivittäin näen autoilijoiden tekemisiä, niin iso osa on sellaista, että eipä ole säännöt ja liikenne hallinnassa. Ja yleensä tämän saa autoilijat kokea esimerkiksi kasvaneina ruuhkina. Osan selittää kasvanut liikennemäärä, mutta liikenteessä on koko ajan yhä enemmän sellaisia kuljetajia, joiden perusosaaminen ajamisen suhteen on puutteellista. Tämän kyllä liikenneopettajan huomaan heti. Ongelmia alalle tuli, kun Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti, että ajokortin hinta putoaa puoleen. Helsingissä asiakkaat jäivät odottamaan lakimuutosta ja yritykselle se tarkoitti, että asiakkaat katosivat. Uuden lain mukaisia opetuslupia on haettu ennästystahtiin. Toivottavasti opetuslupa opettajat käyttävät aikaa itse perehtyäkseen sääntöihin ja opettavat ne huolella oppilailleen.

No sitten koitti myös se päivä, joka tuntui olevan kaukana tulevaisuudessa. Minulle tuli palvelusaika täyteen siten, että olin ansainnut sotilaseläkkeen. Tämä eläkkeelle siirtymiseni tapahtui 1.9.2018. Olisin saanut jatkaa halutessani palvelusta vielä neljä vuotta ennen säädettyä eroamisikää. Palkkaukseni oli aiemmilta vuosilta sellainen, että minun kannatti jäädä heti kun mahdollista eläkkeelle. Tällöin eläkkeeni taso on parempi. Työmatkaa ehdin ajaa hiukan yli miljoona kilometriä ja autossa tuli istuttua työmatkalla yhtä jaksoisesti vuoden ja seitsemän kuukautta. Oli siinäkin sitä hommaa. Ja vaikka verottaja tukee työmatkoja vähennyksellä, niin kyllä valtio on saanut tuolta matkalta esimerkiksi polttoaineen kautta ison määrän veroja kassaansa. Saavat sitten maahanmuuttajat istua Itäkeskuksen kauppakeskuksessa hienoissa vaatteissaan ilman työhuolia, kun riittää tuota yhteistä hyvää jaettavaksi verokertymästämme myös heillekin. Sotilaseläkkeelle jääminen merkitsee isoa muutosta elämään. Minä pidin työstäni ja intohimoisena aseharrastajana ja aktivisena ampujana viihdyin kuin kala vedessä. Kun jäin eläkkeelle, muuttuivat ampumismahdollisuudet täysin toisenlaisiksi. Nykyisin voin edelleen käydä Santahaminassa ampumassa koska ampumaseuramme käyttää niitä ratoja toimintaansa, mutta ratavuorot on tietenkin rajoitettuja. Entiselle työpaikalle et voi mennä käymään tuosta vaan koska et ole enää sotilasvirassa. Kaikki muuttuu yhtenä kellonlyömänä kun sekuntiviisari osoittaa eläkkeen alkamishetkellä,että nyt oletkin reserviläinen.

Että sellaisia muutoksia elämässä tällä kerta. Olen töissä ajamassa sorakasettiyhdistelmää. Minulla on laaja osaaminen ja pätevyys liikenteestä ja kuljetusalalta. Päätin, että nyt teen jotain ihan muuta kuin tähän asti. Katselen tässä hiukan elämää ja miten se lähtee tässä uudessa tilanteessa kulkemaan. Aktiivisena ihmisenä en olisi voinut muutenkaan jäädä vain olemaan. Pitää olla jotain tekemistä ja pelkkä harrastaminen ei ihan riitä. Kun on eläkkeellä, niin ystävämme verottaja kyllä muistaa sen joka palkkapäivä, mutta kuten aiemmin mainitsin, niin jonkun pitää tehdä töitä ja ylläpitää yhteiskuntaa, kun maahamme tulleet joutilaat maahanmuutajat eivät siihen pysty.


Kommentit

27.12.2018 15.32  Kalle

Jalat maahan ja faktat kuntoon. Tilastojen mukaan verorahat menevät työttömien kanta suomalaisten taskuun ei Itis kavereiden taskuun. Älä niistä huolehdi jokainen heistä tekee pari kolme työtä ja siltä osaa nauttia elämästä toisin kun armeijasta potkut saanut sotilas.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini