Suomen aseturvallisuus

Maanantai 18.3.2019 klo 15:15


Aselain kiristyksiä perustellaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden parantamisella. Suomessa on tapahtunut kaksi ikävää kouluampumista, joissa käytettiin pistoolia. Maassamme heräsi keskustelu siitä, pitäisikö nämä käsiaseet kieltää. Matti Vanhasen hallitus teki kouluampumisten jälkipaniikissa kiristyksiä aselakiimme. Nykyisin käsiaseen saamista on vaikeutettu huomattavasti. Miten turvallisuutemme on sitten parantunut noilla toimenpiteillä – no eipä juuri mitenkään. Henkirikollisuus on vähentynyt kaksikymmentä vuotta yhtäjaksoisesti ja rikollisuustaso on tällä hetkellä maamme modernin tilastointihistorian matalin.

Henkirikollisuuden taso on Suomessa tällä hetkellä Euroopan unionin kymmenenneksi korkein ja keskimääräistä korkeampi myös kaikkien kehittyneiden teollisuusmaiden ryhmässä. Rikollisuustason korkeus selittyy suurelta osin keski-ikäisten työttömien miesalkoholistien korkealla rikollisuustasolla. Tämä kertoo osaltaan, että aselakien kiristys ei juuri muuta henkirikosten tekemistä, vaan aivan jokin muu asia. Todellinen riskiryhmä on siis työtön keski-ikäinen mies, joka on lisäksi alkoholisti. Tässä yhteydessä on hyvä pohtia, että johtuuko työttömyys alkoholismista vai alkoholismi työttömyydestä.

Jos tilastoista ei löydy syyseuraussuhdetta ampuma-aseisiin, pitää esittää kysymys, mikä niissä on sitten riski. Oikea vastaus on - ei oikeasti mikään. Suomi poikkeaa huomattavasti esimerkiksi pääosasta EU-maista, sillä meillä sotilaallinen maanpuolustus perustuu yleiseen asevelvollisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että valtio, siis me, erityisesti haluaa kansalaisten osaavan ampua ja käyttää aseita. Monissa valtioissa on niin paljon väkeä maksamassa kustannuksia, että siellä on voitu tehdä päätös ylläpitää palkka-armeijaa, joka on riittävän suuri. Meillä ei tähän ole varaa valtion budjetista, vaikka voidaan osoittaa myös varusmiespalvelukselle hinta, kun kansalainen ei ole työssä ja maksa veroja vaan on suorittamassa velvollisuutta.

Uudessa aselaissa ollaan rajoittamassa tiettyjen aseiden lippaiden kapasiteettia. Aiemmin on äänenvaimentajat määritelty luvanvaraisiksi osiksi. Jokainen voi kokeilla mitä saa aikaan pelkällä vaimentimella tai lippaalla. Peruste kielloille on yleinen järjestys ja turvallisuus. Suurikapasiteettisia lippaita ei kuulemma tarvita, sanoo viranomaien, joka on ollut lakia valmistelemassa. Joku tarvitsee ja toinen taas ei. Suomessa ei ole luvanvaraisten aseiden lipaskapasiteetilla ollut minkäänlaisia ongelmia. Tilastot osoittavat, että ongelmat ovat ihan jossain muualla.

Britanniassa kiellettiin käsiaseet. Nykyisin siellä käytetään veitsiä noin 90 %:ssa ryöstöissä ja henkirikoksissa. Saksassa tehdään noin 11 veitsirikosta päivässä. Aika raflaavia lukuja, maissa, joissa pitäisi olla suuri turvallisuustaso, palkka-armeijoineen kaikkineen. Valtion tärkein tehtävä on turvata kansalaisten turvallisuus. Monikulttuurisuuden maassa huomaa siitä, että siellä partioivat poliisipartiot konepistooleiden kanssa kaduilla. Ei vaikuta kovin turvalliselta. Mekin Suomessa olemme saaneet viime päivinä lukea uutisista erilaisista veitsillä tehdyistä rikoksista. Turun isku ei ollut ainoa. Nyt puukkoa saavat esimerkiksi maahanmuuttajien oma perhe, milloin mistäkin syystä. Maahamme on juurtunut ”kunniaväkivalta”. Tämä kehitys on katkaistava.

Vapaassa yhteiskunnassa kansalaisilla on aseita, diktatuureissa ei. Jos esivalta pitää asevelvollista kansaa sopimattomana pitämään hallussaan aseita, niin onko vika kansassa vai esivallassa? Väittäisin, että ei ainakaan kansassa. Sellainen kansa, joka haluaa tarvittaessa puolustaa isänmaataan asein, pitää saada omistaa aseita myös syvän rauhan aikana. Maanpuolustustahto on laskenut viime aikoina. Tietenkin, koska aseellisen konfliktin ei nähdä nuorten silmissä olevan suuri uhka. Tällöin varusmiespalvelusta ei koeta mielekkääksi, kun se rajoittaa yksilöä paljon. Jos haluamme tätä kehitystä vauhdittaa, olemme pian sellaisessa tilanteessa, että meidänkin tulee ruveta miettimään palkka-armeijaan siirtymistä. Jokainen varmaan tietää, että tähän ei ole varaa.

Maamme aselakia pitäisi enemmänkin kehittää suuntaan, jolla mahdollistetaan reserviläiselle aseen hankkimisen helpommin. Yleensä aseenhaltijat ovat hyvin lainkuuliaisia, sillä erilaiset rikkomukset aiheuttavat aselupien peruuttamisen. Nuhteettomuus oikein korostuu aseenomistajien joukossa. Toki aseenomistajatkin tekevät rikkomuksia, sillä ovathan hekin vain ihmisiä. Aseen omistamisen ja hallussa pitämisen kieltäminen tulee aina perustua todelliseen uhkaan yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Meidän tulee tilastojen valossa tutkia, ketkä ovat olleet kansalaisten turvallisuudelle suurin uhka, käsiaseiden omistajat, reserviläiskiväärin omistajat, alkoholisoituneet työttömät miehet vai veitsiä käyttävät maahanmuuttajat? Jokainen teistä varmaan päätyy samaan lopputulokseen taustastaan huolimatta, kun totuutta ei voi muuttaa, kuten Pohjois-Koreassa tehdään.


Kommentit

25.3.2019 15:37  Pete

Kiitos sassi oli mahtavaa luettavaa.
Ampumaharrastuksen tukeminen on itselläkin sydäntä lähellä.
Ja kyllä ratoja ja mahdollisuuksia on hupenevan vähän suomessa.
Varsinkin aloittaminen on tullut jo hieman hankalaksi juuri uusien lakien jälkeen.

Ja tuntuu armeejan käyneenä hupaisalta aloittaa pistooli ammunttaa 22.cal seuran laina aseella harrastamaan vuosia ennen kun valtio uskoo harraastavasi tosissasi ja poliisi myöntää luvan.
Kuitenkin palveluksessa olleena 9mm vyöllä asevarikkoa valvomassa.

Harrastus muiden joukoissa eikä asiallista harrastamista pidäkkään rajoittaa.
Eihän se saa olla niin että jos haluat suuren auton niin valtio pakottaa ajamaan ensin pienellä.
Rauta langasta väännettynä.
Ensimmäinen pistooli lupa on saatava olla sellaiseen aseeseen jolla itse haluaa ampua.
Ei mitän pienestä suureen vaan jos harrastat vaikka seuran 9mm niin sellaseen saatava lupa.

Hienoa työtä. Terveisin kaartinjääkäri joki

Onnea vaaleihin.

13.4.2019 12:14  Metsästäjä

Itsekin olen aloittelemassa pistooliammunnan harrastamista ja aivan älytöntähän tämä nykyinen pelleily on!

Kaapista löytyy jo metsästysperusteella hankitut haulikko ja kivääri ja silti pitää kahden vuoden harrastamisella todistaa olevansa ampumaharrastuksen kanssa tosissaan ja vastuullinen aseenomistaja.

Köymälläni metsästyskurssilla oli useampi haulikkoa haluava henkilö, jotka suorittivat metsästyskurssin, koska sitä kautta sai haulikon ostoluvan metsästysperusteella, nopeammin.

Älyttömintähän tässä on se, että pistooleista on tehty erittäin hankalasti saatavia, mutta esimerkiksi puoliautomaattihaulikon saat metsästysperusteella, heti kun kurssi on suoritettu ja riistanhoitomaksu maksettu.
Hurjin jatkomakasiini haulikkoon, jonka olen nähnyt netissä, oli 14 patruunaa.
Minkököhänlaista jälkeä tuolla saa aikaan, jos päässä heittää niin pahasti, että muita haluaa satuttaa?

Se on vaan ihme, että muutaman ihmisen tekemisillä rankaistaan muita kansalaisia!
Lailliset aseet kun eivät rikostilastoissa näy, kun muutamana hassuna poikkeuksena!

Pitäisiköhän eduskunnassa otaa sama käytäntö käyttöön ja rankaista kaikkia, yhden törttöilystä?

14.4.2019 4:32  Make

Sinäkö se olit sassi kun jaoit torilla avaimenperäluoteja saatesanoin "näillä se on vihollinen ennenkin pysähtynyt rajalle"? Jos näin on, vedäpä vittu päähäsi ja pakene vuorille helvetin ihmispaska reppana. Ymmärretään että tykkäät hiplailla kaikkea kovaa ja pitkää, kuten aseiden piippuja ja mustia peniksiä, mutta joku raja tohon idiotismiin

14.4.2019 17:55  Aseet kuuluvat sotilaille, ei siviileille

Sassi ilmeisesti toivoo lisää kouluampumisia ja vähemmän puukotuksia

5.12.2019 0:03  Kunnavirkamies

Hieno kirjoitus! Samoilla aatteilla mennään!
Vielä kun saataisiin malli Suomeen missä voisi pitää sarjatuli asetta kotona jos sijoitus armeijassa on sellainen joka vaatii säännöllistä harjoittelua palvelusaseella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini