Vaalilupauksia

Keskiviikko 17.10.2012 klo 9.43


Kuntavaalien alla ovat paikallislehdet ja muu media täynnä ehdokkaita. Varmaan osalle äänestäjistä tulee jonkinlainen vaaliähky, siinä määrin paljon julkisuudessa löytyy eri ehdokkaiden mainontaa. Joku ehdokas on sitä mieltä, että nyt kääritään hihat - aivan kuin aiempi valtuusto ei sitten olisi tehnyt mitään. Moni ilmoittautuu eri asioiden edustajaksi ja eteenpäin viejäksi, mutta ei kuitenkaan kerro miten. Toreilla tarjotaan kahvia ja yritetään olla mieliksi.

Jos itse olisit hakemassa työpaikkaa (valtuusto on työpaikka), niin yrittäisitkö työhaastattelussa vaikuttaa itseäsi koskevaan päätökseen päästä töihin tarjoamalla haastattelijalle kahvit? Ja onko tarjottu kahvi ja mahdollinen makkara se, jolla äänesi sai ostaa?

Entä lupaukset sitten? Miten ne lunastetaan? MIelestäni ei oikein mitenkään. Meidän tulee joka tapauksessa pitää huolta lapsiperheistä. Ikääntyvien oikeuksia pitää puolustaa. Yrittäjien toimintamahdollisuuksia tulee parantaa, jotta kunta saa työpaikkoja ja niin ollen verotuloja. Palvelut tulee olla lähellä mahdollisimman monelle kuntalaiselle ja vielä edullisesti tuotettuna.

Miten tämä kaikki sitten toteutetaan? En minä tiedä. Minä voin luvata äänestäjilleni ainoastaan sen, että otan selvää niistä asioista, joista joudun tekemään päätöksen. Kuuntelen myös muita ja pyrin saamaan asiasta laajempaakin näkemystä. Viisaus ei asu yhdessä päässä. Moni ehdokas ilmoittaa olevansa päätettävissä asioissa asiantuntija ja että muiden, varsinkin oman näkemyksen kanssa eriävä mielipide, on väärin. Valtuustossa tehdyt päätökset ovat aina jonkinlainen kompromissi. Myös niiden päätösten kanssa, jotka ovat omasta mielestä kenties huonoja, tulee kyetä elämään. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Kokemuksen mukaan, jonka olen saanut yhdistysaktiivina, olen huomannut, että asioita tulee valmistella avoimesti ja kuunnella myös muiden mielipiteitä. Monesti toiselta henkilöltä löytyy hyvä, uudenlainen katsantokanta asiaan. Valtuutetun ei aina tarvitse itse olla erikoisasiantuntija, hänen tulee olla myös kuuntelija, jotta tehdyt päätökset olisivat laajasti hyväksyttyjä.

Jos haluat, että sinunkin mielipidettä kuunnellaan myös valtuustokaudella, niin kirjoitapa äänestyslippuun 203.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini